Wołowina z ciecierzycą i jarmużem

Wołowina z ciecierzycą i jarmużem
  • Poziom trudności Łatwe
  • Czas przygotowania 60 minut

Składniki

  • 300g polędwicy wołowej
  • 200g ciecierzycy z puszki Rolnik
  • 50g jarmużu
  • 2 pomidory (ok. 300g)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200ml czerwonego półwytrawnego wina
  • 200-400ml wody
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku rzymskiego

Przygotowanie

W rondelku rozgrzać oliwę z masłem i podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka.

Wołowinę pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Następnie obsmażyć z każdej strony. Dodać posiekany czosnek.

Wlać całe wino i połowę wody i dusić do miękkości (w razie potrzeby dolać jeszcze trochę wody). Do miękkiej wołowiny dodać obrane i pokrojone w kostkę pomidory i odpowiednio przyprawić.

Po 5 minutach ​dodać ciecierzycę oraz posiekany jarmuż.

Wołowinę można podawać z ulubionymi dodatkami jak ryż, kasza, ziemniaki czy chleb.

Autor: p. Magdalena Romek

SMACZNEGO!

Dajcie znać, jak Wam smakowało na naszym Facebooku ›